Elke twee weken vragen we een inwoner van Den Haag naar zijn of haar herinneringen aan onze stad. Wat is typische Haags, voelt thuis en mag dus niet ontbreken in ons archief? Deze keer is het woord aan Fatma Aktas.

Fatma Aktas over haar Den Haag | Foto: Daniella van Bergen

Fatma Aktas is Nederlands-Turks, lid van vrouwenorganisatie Avrasya en CDA-politica.

Lief en leed

Mijn Den Haag, dat was lijn 10 en lijn 11, waarmee ik van de Rozenburgstraat naar het strand ging. De trampoline naast de pier was voor mij een echt thuis. Net als de Jacobahofjes, waar alle deuren steeds openstonden, en onze buren waar ik mijn lief en leed mee heb gedeeld. Allemaal witte mensen voor wie niets uitmaakte waar je vandaan komt. Echte buren, die ons kinderen opvingen terwijl onze ouders dag in dag uit werkten in de visfabriek aan de Dr. Lelykade en bij Fokker.

Visserij en tuinbouw

Mijn zus was kampioen haring fileren bij De Jager aan de haven. Als pubers vonden we allemaal baantjes in de tuinbouw, ik weet nu dus heel veel van die hanggeraniums, die het Westland exporteert naar Oostenrijk. Dat was echt best gezellig in de kassen, al stonden we met de enkels in het water, maar zo heb ik ook veel Bulgaren, Portugese en Polen in de stad leren kennen.

Verhuizen door de stadsvernieuwing

De stadsvernieuwing eind jaren ’90, dat was echt een hele grote omslag in Den Haag. Daarmee hebben de ambtenaren en de bureaucraten de sfeer in de stad veranderd en veel spontane en warme buurtcontacten kapot gemaakt. Voor mijn familie was dat ook zo: we moesten verhuizen. Terwijl die hele stadsvernieuwing, en hoe dat is gegaan, echt een historisch moment was in de stadsgeschiedenis, en niet in goede zin. Tegen onze Nederlandse buren werd letterlijk gezegd dat ze toch beter een huisje in Loosduinen konden betrekken in plaats van tussen ‘die allochtonen’ te blijven wonen. Toen is denk ik ook dat wij-zij denken ontstaan.

Het belang van taal

De vrouwenorganisatie Avrasya zet zich in voor integratie emancipatie van niet westerse vrouwen en gezinnen. Wij stimuleren gezinnen door middel van maatschappelijke ondersteuning ter bevordering van integratie. Dit doen wij door middel van Nederlandse Taalles, voorlichting over huiselijk geweld en huwelijksdwang, maar ook muziek, excursies, musea, dans, kunst, sport en theater. Het ergste wat een mens kan overkomen, is dat je de taal niet spreekt van het land waar je woont.

Door middel van taal kom je uit het isolement en leer je mensen kennen door over elkaars cultuur, waarden en normen te praten. Het is ook bouwen aan je sociale contacten. Met stichting Avrasya helpen we vrouwen met maatschappelijke problemen zoals huiselijkgeweld, eergerelateerdgeweld, schoolkeuze en het lezen van brieven en bezwaren met betrekking tot bijvoorbeeld geldzaken en schulden. Vooral projecten voor vrouwen en gezinnen gericht op zelfontwikkeling.

Echte Haagse helden

De nonnen rondom het stadsklooster op het Westeinde en de Jacobastraat, maar ook christelijke vrouwenverenigingen, hebben zich de afgelopen 40 jaar steeds ingezet voor vrouwen die net in Den Haag waren aangekomen. Dat zijn echte Haagse helden, die niet uit de stadsgeschiedenis mogen ontbreken.

Oh ja, en vergeet bij belangrijke hotspots niet de Haagse markt, daar gebeurt de integratie echt wel in Den Haag. Net als in de duinen. Ooit zijn we daar met groepen Turkse vrouwen naartoe geweest om de Nederlandse bessen te leren kennen, want ook in Turkije gebruiken we die veel. Het jaar erop waren de duinen bijna kaalgeplukt, zo leuk vond iedereen dat.

En, tot slot, Vrede. Vrijheid in Verbondenheid. Dit is precies hoe ik zelf in het leven sta nu! Het Vredespaleis. Toch een Haags symbool en vroeger gratis toegankelijk!

Foto Fatma: Daniella van Bergen


Leuk artikel? Lees meer over Thuis in het archief of een van de andere gastblogs.

 Wilt u met uw verhaal ook bijdragen aan de geschiedenis van Den Haag en al haar wijken? Neem dan contact op met Samantha van As, senior archiefmedewerker, via 06 50 05 32 34 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..