De rolski is een vorm van skiën die in Den Haag is bedacht. De sport is vergelijkbaar met langlaufen. Inmiddels is het rolskiën uitgegroeid tot een zelfstandige sport met wedstrijden en toertochten.

 Bosjes van Pex, 1954. Foto: Bureau WerklozenzorgBosjes van Pex, 1954. Foto: Bureau Werklozenzorg

Rolski-zussen

Ellen Blom-Moody was lid geweest van de rolskiclub en haar zusje Ineke schopte het zelfs in 1959 tot rolski-koningin. Na een verzoek aan Ineke om meer informatie over deze volledig onbekende tak van sport, vertelden Ellen en Ineke op een zonnige middag in augustus hun verhaal in het leescafé van de Centrale Bibliotheek. De zusjes Moody zijn twee sprankelende, goedlachse dames waarin de sportieve meiden van weleer nog heel goed te herkennen zijn. Ze staan zelf niet op deze foto, maar aan de hand van een plakboek vol foto’s van Ineke en Ellen op de rolski vertelden ze van alles over deze, in Den Haag bedachte, vorm van rolskiën.

Eerste Nederlandse Rolskiclub

Op zaterdag 4 mei 1957 werd op de baan van de Nieuwe ’s-Gravenhaagsche IJsvereniging aan de Sportlaan in de Bosjes van Pex, de Eerste Nederlandse Rolskiclub opgericht. Uitvinder Ton Huijsman had een nieuwe rolski-variant bedacht. Ton knutselde thuis in de Twentstraat een constructie in elkaar waarbij twee autopedwielen verbonden werden door een stang met twee treeplankjes, de ‘ski’s’. Het achterste wiel was het dragende wiel en het voorste wiel kon helemaal ronddraaien en diende als stuurelement. Haaks op de stang was een metalen staaf bevestigd met bovenaan een kussentje. De berijder van de rolski omklemde het kussentje net boven de knieën stevig met de benen en zo kon hij de rolski met zijn lichaam besturen. Twee stokken met leren lussen om de polsen en rubberen deurstoppers als doppen eronder completeerden de uitrusting van de rolskiër. 

Verschillende modellen

Op de foto is het verschil te zien tussen het eerste model rolski en het latere model met spatborden. Die zijn heel praktisch als je deze sport in de regen beoefent, want dan blijven je broekspijpen een stuk droger! Nog latere modellen hebben een verende voorvork zodat de rolskiër er makkelijker mee kon stunten. De sport sloeg aan en al gauw was een flinke groep Haagse tieners lid van de club. Iedere zondag gaven ze demonstraties op de baan in de Bosjes van Pex. Daar kon je ook rolski’s huren. Kinderen tot veertien jaar betaalden daarvoor vijftig cent per uur en volwassenen mochten het voor 75 cent proberen.

Rolskiclub 1957Rolskiclub 1957

 

Rolskidemonstratie

Het hoogtepunt in het plakboek van Ineke Bons-Moody is de foto van de demonstratie die de Eerste Nederlandse Rolskiclub op Bevrijdingsdag 1959 gaf op de parkeerplaats van het stadhuis op het Burgemeester De Monchyplein. In de ochtend werd Ineke, die toen zestien jaar was, gekroond tot rolski-koningin. Met een paar heuse hofdames werd zij vervolgens in een schattig pakje geïnspireerd op de tunica’s van Romeinse soldaten per cabriolet naar het Burgemeester De Monchyplein vervoerd. De meisjes zaten op de rugleuning van de achterbank en wuifden naar het toegestroomde publiek. Achter de auto rolskieden ongeveer dertig leden van de club in optocht het hele eind van de baan in de Bosjes van Pex via de Laan van Meerdervoort naar het toenmalige stadhuis. Tijdens de demonstratie op het parkeerterrein haalden de sportende mannen en vrouwen allerlei toeren uit. Er werd op één been gereden en geslalomd. Niet geheel ongevaarlijk reden de beste rolskiërs als waterskiërs achter een motorfiets, soms wel veertig kilometer per uur! De club organiseerde ook rolski-tochten door de duinen zoals te zien is in een item van het Polygoon-journaal. Dit filmpje is te vinden op de Haagse Filmbank. Op het hoogtepunt telde de Eerste Nederlandse Rolskiclub ongeveer driehonderd leden. 


Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen gepubliceerd in Den Haag Centraal, geschreven door (oud) medewerkers van het Haags Gemeentearchief.

Auteur: Wendy Louw